Ser KREUZER EKO dojrzewający z ziołami ok. 1kg
Jego nazwa pochodzi od dawnej, przedwojennej nazwy naszej gminy Kreuz. A porządny ser zwykle bierze swoją nazwę od miejsca pochodzenia .
Zapytacie zapewne, dlaczego odwołaliśmy się do przedwojennej historii Krzyża? Otóż najstarsi mieszkańcy naszej wsi - repatrianci, którzy przybyli do naszej wsi tuż po zakończeniu wojny, wspominają, że w 1945 roku w Hucie Szklanej istniała duża mleczarnia zaopatrzona w wielkie zbiorniki na serwatkę i przepastne piwnice. Wniosek nasuwa się sam - produkowano tu sery dojrzewające! Wyposażenie mleczarni zdemontowali żołnierze zwycięskiej armii a opustoszały budynek z wolna popadał w ruinę... Dzisiaj chcemy te tradycje odtworzyć. Nie marzą nam się co prawda wspomniane wielkie zbiorniki na serwatkę ( pracujemy w skali mikro), ale poszukujemy wszelkich pisemnych przekazów, które dokumentowałyby przetwórstwo mleka w naszej gminie. W najbliższym czasie planujemy wyprawę do Archiwum Państwowego w Pile - tam ponoć zachowano wiele cennych dokumentów świadczących o przedwojennych dokonaniach gospodarzy gminy Kreuz Ost Banhof, w tym o mleczarni w Hucie Szklanej.
Ale zostawmy historię i wróćmy do naszej współczesnej serowarni. Do produkcji Kreuzera używamy tylko świeżego, pełnego mleka, naturalnych kultur bakterii, podpuszczki, źródlanej wody i soli kamiennej. Sery formowane są ręcznie w profesjonalnych, holenderskich formach, dzięki którym przyjmują doskonały kształt spłaszczonej kuli o wadze ok. 700-800gram. Dojrzewają przez minimum miesiąc ( latem krócej, bo temperatura w piwniczce rośnie), ułożone na topolowych półkach. Każdego dnia przewracane są ?na drugi boczek", a pojawiająca się pleśń obmywana jest solanką. I dlatego możecie je Państwo zjadać razem ze skórką! Wnętrze sera pachnie apetycznie masełkiem i kryje w sobie setki ślicznych dziurek - to dowód pracy bakterii propionowych.
Kreuzer produkujemy w następujących odmianach smakowych:
Au naturelle - czyli po prostu śmietankowy
Ziołowy - z dodatkami ziołowymi
- bazylia
- oregano
- kminek
- estragon
- pokrzywa
- lubczyk
- tymianek
Kreuzer z komina - czyli podwędzany w zimnym dymie z tlących się gałęzi olchowych